Dela nyhet
Habo formar Sveriges främsta elitmiljö inom volleyboll - Del 1
14 jan, 18:05 0 kommentarer
Säsongen 2021/22 valde Habo Wolley att omorganisera elitverksamheten då sportchef Arvid Haag efter många års arbete lämnade över stafettpinnen som elitansvarig till en nyskapad elitorganisation.
Istället för en ensam ansvarig togs nu arbetet över av en grupp på flera personer med Katarina Hellström som styrelserepresentant för elitorganisationen. Det var stora skor att fylla efter Arvid och det har tagit tid att forma en verksamhet där vår ambition är att skapa en bra verksamhet där vi kan ge våra egna spelare en utvecklande elitmiljö.
Vårt mål är att vi ska erbjuda den bästa elitverksamheten i svensk volleyboll och att vårt elitlag till största del ska bestå av Habofostrade spelare eller spelare från närområdet. Vi har därför valt att lägga en relativt stor del av våra resurser på tränarsidan och att utveckla samarbeten med experter inom de områden vi tror är viktiga för våra spelares utveckling.
Ett av områdena vi satsar på är utveckling av spelarnas mentala färdigheter och för ungefär ett år sedan fick elitlaget möjlighet att med stöd av SISU/Smålandsidrotten påbörja ett samarbete med idrottspsykolog Henric Lilja. Första mötet skedde dagen efter GP och det var ett lite trött gäng, efter en sen natt på grund av en utdragen dopingkontroll i Uppsala, som Henric mötte.
Spelare och tränare fick vid första tillfället tillsammans formulera hur de vill uppfattas som lag och fundera på hur lagets och individers beteenden kan påverka resultatet.
Under resterande träffar under våren fick laget tillsammans möjlighet att fundera på vad som gör att de själva och laget presterar bättre och ta reda på hur de kan göra sin lagkamrat bättre. Träffarna med Lilja har också gett spelarna möjlighet att bland annat identifiera negativa tankar och känslor som kan komma upp både på träning och i matchsituationer och fått redskap hur man kan prestera under stress och anspänning.
Vid några tillfällen har Henric varit med på matcher och sedan givit feedback till laget på vad han med sitt fokus sett spelarna göra bra och vad som kan utvecklas.
Under slutspelet 2022/23 såg vi Habo Wolley prestera på ett imponerande sätt. Det var många jämna set där laget gick segrande ur striden med ett lugn och fokus som vi inte sett under hösten. Vi tror att samarbetet med Henric var en av pusselbitarna som gjorde att laget var så framgångsrikt under slutspelet förra säsongen.
Som en avslutning på samarbetet med SISU hade vi i våras en ledarträff för alla klubbens tränare tillsammans med Henric. Fokus var hur vi som klubb kan utveckla spelarnas mentala förmågor på våra vanliga träningar men också ett tillfälle att få inblick i hur Henric jobbat med laget.
Så här säger lagkapten Algot Danielsson om vad det mentala arbetet har inneburit för laget.
- Vi har skapat gemensamma ramar för hur vi ska agera som lag och det har gjort att vi jobbar bättre tillsammans
- Genom ett antal metaforer som vi jobbat med har det blivit tydligt och enkelt att prata om beteenden på och vid sidan av planen.
Habo Wolleys elitlag och Henric Lilja fortsätter samarbetet innevarande säsong och har haft några träffar under säsongen. Arbetet med det mentala är en viktig del för att skapa ett framgångsrikt team.
Henric Lilja säger så här om samarbetet med Habo Wolley:
Det är otroligt givande och spännande att få vara med och bidra till Habo Wolleys utveckling. Habo Wolley är en familjär förening där man alltid känner sig välkommen. Detta kombinerat med att det finns en professionalitet, ambition och nyfikenhet är jag övertygad om att framtiden ser ljus ut.
I arbetet med elitlaget har vi utgått från att psykologin är en del av volleybollen och varje aktion ute på planen. Vi har arbetat utifrån framförallt två perspektiv:
-
Att göra nästa aktion med så hög kvalite som möjligt
-
Att göra sina lagkamrater bättre och skapa ett högpresterande team
En framgångsfaktor i detta arbete är alltid att utgå från det som händer på planen och att det blir förståeligt och praktiskt för killarna snarare än teoretiskt. Varje spelare har fått arbeta fram sina egna beteende/mentala mål utifrån “pilmodellen”. Utifrån detta koncept har spelaren arbetat fram en värderad riktning dvs hur vill jag kännetecknas som spelare samt vilka beteenden som är viktiga att göra för en bra prestation och uppfattas på detta sätt. Samma princip har laget arbetat fram gemensamt vilket skapar en identitet att förlita sig på både i medgång och motgång.
Vidare har vi arbetat mycket med vilka mentala färdigheter som är viktiga för att kunna göra nästa aktion så bra som möjligt.
-
Acceptans - Hur man ska förhålla sig till tankar och känslor
-
Att vara här och nu - Fokusera och refokusera
-
Psykologisk flexibilitet - Att göra det som är viktigt tillsammans med tankar och känslor
Jag vill passa på att hylla spelarna för deras nyfikenhet och öppenhet och att alltid sätta laget i främsta rum. Det är få lag jag arbetat med som är bättre på att göra varandra bättre och jag är övertygad om att detta var en del av framgången förra säsongen.
Jag ser fram emot att fortsätta stötta laget mot nya framgångar!
Text: Katarina Hellström
Bild elitstaben: Torbjörn Gemhed
Bild Henric Lilja: Katarina Hellström
Kommentarer